tuin

Dale Chihuly; een naam die niet bij iedereen direct een bel zal doen rinkelen. In ieder geval niet bij, laat ik eerlijk zijn, ondergetekende. In thuisland Amerika is de man een ster van wereldformaat, in deze contreien is hij nog redelijk onbekend. Of hij lijkt onbekend. Want de oplettende kijker heeft zijn werk vast weleens gezien. Op luchthaven Schiphol en in het Victoria & Albert Museum in London staan en hangen bijvoorbeeld installaties van zijn hand. De prachtige kroonluchters die de waterstraten van notabene glasregio bij uitstek Venetië sieren: Chihuly. En dat voor een man die bijna ‘per ongeluk’ glaskunstenaar is geworden.

Want Chihuly, afgestudeerd in interieurontwerp en architectuur kwam toevallig met glas in aanraking. Het begon met een weefproject dat hij tijdens zijn opleiding waar hij glas aan toe ging voegen. Van het een kwam het ander en nu is er dan de grootste tentoonstelling ooit met zijn werk in Europa. Maar liefst 7 zeecontainers van 12 meterlengte werden volgestouwd met de meest prachtige stukken glas en deze kant op verscheept. En fijn ook dat ze zijn aangekomen. Want de meester van het glas is eerder weleens een container kwijtgeraakt. Zo ligt er ergens op de bodem van de Atlantische Oceaan nog een verloren exemplaar. Een soort “Fiori di Mare” zullen we maar zeggen. Tof voor Chihuly, het Groninger Museum en ons allemaal; al het verzonden werk is hier aanwezig. En zo ook de kunstenaar zelf, met enkele leden van zijn team en zijn partner. Want de man himself, met een mieters goeie kop die doet denken aan Alastor “Mad Eye” Moody inclusief ooglap maar zonder litteken, komt persoonlijk polshoogte nemen en een toelichting geven op het getoonde werk. En dat werk is een lust voor het oog. De objecten zijn technische hoogstandjes, de installatiekunst is uitbundig, speels en kleurrijk. Vergeet dat nuffig glas geblazen vaasje bij oma in de kast; dit is beeldhouw-, kunst-, glasblaaswerk 2.0. Met werk wat verwondering oproept en je uitdaagt een mening te vormen. Een spektakel van glas, licht en kleur.

Het werk Niijima Floats genaamd naar het eiland Niijima in Tokyo Bay,is geïnspireerd op visdobbers die Chihuly vroeger als kind vond voor de kust bij Puget Sound. Het doet denken aan kosmische ballen of planeten met een dromerige uitstraling. En verder gaat het. Langs de Grand Stairwell Installation wat an sich al een technisch hoogstandje is en lijkt op nonchalant gestrooide bloemen in herfsttinten. We gaan langs eerder werk uit de begin jaren 80 waar we leren dat Chihuly zich heeft laten inspireren door een oude mand van de Nativ Americans. De vorm en het inzakken van de mand bracht de kunstenaar ertoe ook zijn eigen werk te vervormen. Dat de Nativ Americans als een rode draad door meer werk lopen blijkt bij de installatie Cylinderswaar we ‘Trade Blankets’ als aanvulling op het getoonde werk zien. Detail; de kunstenaar heeft zo’n 700 van dergelijke dekens in zijn bezit; genoeg voor een goed slaapfeestje. Een persoonlijke touch geven de verstuurde faxen met schetsen en aantekeningen. Voor de jonge kijkers; een fax is een oldskool apparaat waarmee je tekst en tekeningen kon versturen vóór het computertijdperk. En zo rollen we van het ene stukje oogsnoepgoed naar het andere. De tentoonstelling is een lust voor het oog met intens gekleurde en hier en daar manshoge werken. De verschillende “Fiori” zijn een soort sprookjestuinen van bontgekleurd glas met organische vormen, reflecties en lichtinval. Het abstractere “Sapphire Neon” lijkt door de belichting van binnenuit te gloeien. Wat deze overzichtstentoonstelling duidelijk maakt is dat Dale Chihuly een inspirerende man is die het uiterste vraagt van zijn materiaal. Of zoals de pr-dame zegt: ‘It’s pushing glass to the max.’

CHIHULY is van 8-12-2018 t/m 5-5-2019 in het Groninger Museum te zien.

Een aanrader is de audiotour met muziek die het team afspeelt in de werkplaats in Seattle. Zo is er een door Chihuly zelf samengestelde playlist met diverse artiesten, er is een Seattle ‘Grunge’ lijst met o.a. Nirvana en Pearl Jam en voor de liefhebbers van klassiek is er het Seattle Symphony Orchestra.

neon

Written by Gon

Gon is het prototype van de laatste arbeidshype, een stapelbanenmens; stylist,blogger en copywriter. Deze duizendpoot is reeds van jongs af aan gezegend met een voorliefde voor mode, muziek, kunst en cultuur. Een kunstzinnige opleiding lag dan ook voor de hand; in dit geval Academie Artemis, Hogeschool voor Styling in Amsterdam....
Read more